Alpha Arbutin Ve Faydaları

Alpha arbutin (alfa arbutin); saf, suda çözünebilen toz halinde üretilen ve halihazırda beyazlatıcı özellikli olan cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir üründür. Alfa arbutinin tam olarak ne işe yaradığını, nerelerde kullanıldığını, hangi problemlerin tedavisinde etkili olduğunu açıklamaya başlayalım.

Alpha Arbutin Nedir

Eskiden tüm cilt bakım endüstrisi cilt beyazlatma konusunda hidrokinon adındaki maddeden kullanıyordu. Hidrokinon melanin üretimi yapan hücreleri öldürerek melanin üretimini engelliyordu. Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda hidrokinon maddesinin kanserojen etkiye sahip olduğunu gösterince Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde üretimi ve kullanımı yasaklandı ve cilt bakım endüstrisi yeni arayışlara girdi. Kojik asit ve diğer hidroksitler; kullanılabilecekleri en yüksek konsantrasyonlarda bile hidrokinon kadar etkili olamıyorlardı. Tabii ki tüm bunlar alfa arbutin bulunmadan önceydi.

Alfa arbutin, pigment üreten hücrelerin işleyişinden sorumlu enzimleri engelleyerek vücuttaki melanin üretimini azaltır. Hidrokinon ise bu hücreleri öldürerek melanin üretimini bitiriyordu. Yani amaç; sağlığımızı gözetmeksizin cildimizdeki güneş lekeleri ve melazma adındaki kahverengi lekeler gibi problemleri yok etmek olsaydı hidrokinon birinci tercihimiz olurdu. Ama cildimizi 3-5 lekeden arındırmak uğruna kansere yakalanma riskimizin artmasını istemeyeceğimiz için hidrokinon yerine alfa arbutin kullanmak en mantıklı tercih olacaktır. Ayrıca yapılan çalışmalarda; alfa arbutinin benzer alanlarda kullanılan kojik asitten daha hızlı ve etkili olduğunu göstermiştir.

Alpha Arbutin Faydaları

60 gönüllü üzerinde yapılan klinik çalışmada alfa arbutin ile kojik asit ve hidrokinon karşılaştırılmıştır. Gönüllüler her biri 20 kişiden oluşan 3 gruba ayrılmıştır ve 1 ay boyunca kullandıkları kremlerin etkiler ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışma sonucunda hidrokinonun daha etkili olduğu fakat kanserojen etkiye sahip yan etkileri olduğu açıkça görülmüştür. Ayrıca %2 oranındaki alfa arbutinin %3 oranındaki askorbik asit ile UV ışınlarının neden olduğu güneş lekeleri üzerinde aynı sonuçları verdiği görülmüştür. Bu sebeple ikisi arasında bir tercih yapılması gerekirse alfa arbutin seçimi daha az oranda kimyasal maddeye maruz bıraktığı için doğru olacaktır.

Yapılan çalışmadan da görüldüğü üzere alfa arbutin cilt tonunuzu açmak, güneş lekelerinden kurtulmak, melazmayı tedavi etmek dahil olmak üzere tüm cildiniz için diğer ürünlere göre daha güçlü ve sağlıklı bir üründür.

Cilt bakım sektöründeki neredeyse bütün doktorlar ve kozmetik uzmanları da hidrokinon yerine alfa arbutinin kullanmanın daha faydalı olacağı kanaatinde. Bununla birlikte alfa arbutin oranının %2 veya %3’ü geçmemesi gerektiğini de ısrarla vurguluyorlar.

Son olarak; alfa arbutin ürününün hangi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığından bahsedip yazımızı sonlandıralım.

  • Akne izleri
  • Hiperpigmentasyon
  • Karaciğer rahatsızlığı sebebiyle oluşan lekeler
  • Yaşlılık lekeleri
  • Göz altındaki koyu halkalar
  • Melazma
  • Güneş lekeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.